időgazdálkodás tippek és módszerek

Az időgazdálkodás fogalma:

Az időgazdálkodás vagy időmenedzsment alapvetően arról szól, hogy céljaink elérése érdekében a megfelelő tevékenységeket hatékonyan és eredményesen végezzük el, a lehető legrövidebb idő alatt.

A hatékony időgazdálkodáshoz reális célokat és határidőket kell kitűzni, valamint tisztában kell lenni azokkal a külső tényezőkkel, amelyek befolyásolhatják a feladatok időben történő elvégzésének képességét.

Az idő a legdrágább kincsünk és gyakran pazaroljuk. Megfeledkezünk arról, hogy nem áll korlátlanul a rendelkezésünkre.

 

időgazdálkodás tippek vállalkozóknak

A hatékony időgazdálkodás szerencsére tanulható, fejleszthető készség. A megfelelő módszerek használatával, jó szokások kialakításával életünk minden területén sikeresebbek lehetünk.

Ha úgy érzed,

 • hogy túl keményen dolgozol, de mégsem vagy elég eredményes, és emiatt elégedetlen vagy önmagaddal
 • hogy állandóan a határidők szorításában élsz, és emiatt folyamatosan szorongsz és stresszes vagy
 • hogy egyre kevésbé elégedettek az ügyfeleid, mert nem tudsz elég időt rájuk szánni
 • hogy a vállalkozásod miatt nincs, vagy alig van magánéleted
 • hogy egyre kevésbé vagy motivált és az energiád is egyre kevesebb
 • hogy lemaradsz, mert a napi feladatok elviszik az idődet és nem marad időd a pihenésre és önmagad fejlesztésére

érdemes átgondolnod és változtatnod az időgazdálkodási szokásaidon.

Miért fontos az időgazdálkodás?

A hatékony időgazdálkodásnak számos előnye van, mint például:

 1. Fokozott hatékonyság: Ha hatékonyan gazdálkodsz az időddel, kevesebb idő alatt többet tudsz elvégezni, így a kitűzött céljaidat is sokkal könnyebben érheted el.
 2. Kevesebb stressz: Ha kézben tartod az időbeosztásodat, és képes vagy rangsorolni a feladataidat, csökkentheted a stresszt, a szorongást és túlterheltséget.
 3. Jobb munka-magánélet egyensúly: A hatékony időgazdálkodás lehetővé teszi, hogy egyensúlyba hozd a munka és a magánélet elvárásait, ami boldogabbá és elégedettebbé tehet.
 4. Jobb kapcsolatok: A jó időgazdálkodás a családi és baráti kapcsolatokat is javíthatja, mivel időt tudsz szakítani azokra az emberekre, akik a legfontosabbak az életedben.
 5. Több lehetőség: Azáltal, hogy időt szabadítsz fel, új lehetőségeket ragadhatsz meg, és szakmailag és személyesen is fejlődhetsz.
 6. Nagyobb kontroll: A hatékony időgazdálkodással irányíthatod az időbeosztásodat és az életedet, ami segít abban, hogy erősebbnek és felelősségteljesebbnek érezd magad.
 7. Jobb összpontosítás: Ha jól gazdálkodsz az időddel, akkor a legfontosabb dolgokra tudsz koncentrálni, és elkerülheted a zavaró tényezőket, ami jobb eredményekhez és nagyobb sikerhez vezet.

Ebben a bejegyzésben 50+ időgazdálkodás tippet és módszert gyűjtöttem össze, amelyek a túlterhelt vállalkozóknak, szabadúszóknak segíthetnek jobban gazdálkodni az idejükkel és sikeresebbé válni mind a magán-, mind a szakmai életben. Lehetővé teszik, hogy produktívabb légy, csökkentsd a stresszt, javítsd a kapcsolataidat, és átvedd az irányítást az életed felett.

I. Tervezés és prioritások felállítása

 1. Tűzz ki elérhető célokat és készíts tervet ezek eléréséhez

Határozd meg, hogy mi a legfontosabb számodra és összpontosítsd az energiádat e célok elérésére.

Állíts fel konkrét, elérhető célokat. A világosan kitűzött célok segítenek abban, hogy koncentrált és motivált maradj. Győződj meg róla, hogy céljaid konkrétak, mérhetőek, elérhetőek, relevánsak és időhöz kötöttek (SMART).

Példa a SMART célkitűzésre: Az elkövetkező 30 napban az Instagram oldalamon 100 új követőt szeretnék szerezni a hashtag-ek használatával, a posztok rendszeres időzítésével és megosztásával, valamint a releváns közönség követésével.

Specifikus: 100 új követőt szeretnék szerezni az Instagram oldalamon.

Mérhető: Az elkövetkező 30 napban mérni fogom az új követők számát.

Megvalósítható: A cél reálisnak tűnik, mivel számos módszer áll rendelkezésemre a követők növelésére az Instagramon, például a hashtag-ek használata, különböző bejegyzés formátumok használata és időzítése, kapcsolatépítési lehetőségek hozzászólások és direkt üzenetek formájában stb.

Releváns: A követők számának növelése lényeges a vállalkozásom számára, mert az Instagram egy fontos csatorna az ügyfelekkel való kommunikációra és szolgáltatásaim értékesítésére.

Időhöz kötött: A célkitűzés egy hónapos időszakra vonatkozik.

 1. Tervezz előre

Mielőtt lefekszel, szánj 5-10 percet a következő nap megtervezésére. Ez segít abban, hogy reggel lendületesen vágj neki a napnak, és ne pazarold az időt arra, hogy kitaláld, mi legyen a következő teendőd. Készülj fel a következő napra: készítsd elő a ruhádat, amit fel fogsz venni, pakold be a táskádat és készítsd el a tennivaló listádat.

 1. Készíts napi feladatlistát

A napi feladatlista készítése az egyik legfontosabb időgazdálkodási eszköz, amely segít abban, hogy hatékonyabban kezeld az idődet.  

>> Instagram heti tervező

napi tervező
 1. Rangsorold a feladatokat sürgősség és fontosság alapján

Az Eisenhower mátrix egy időgazdálkodási eszköz, amelyet Dwight D. Eisenhower elnök használt arra, hogy rangsorolja a feladatait

időgazdálkodás Eisenhower mátrix

Az Eisenhower mátrix app lehetővé teszi, hogy a feladataidat fontosság és sürgősség szerint a következő négy kategóriába rendezd:

 • Sürgős és fontos: Ezeket azonnal el kell végezni, és közvetlen hatással vannak a céljaidra.

Ide tartozhatnak például egy projekt határidő, fontos telefonhívások, vagy sürgős megbeszélések, egy fontos prezentáció elkészítése, az adóbevallás leadása határidőre vagy egy orvosi vizsgálatra való időpont foglalása. Ezeket a feladatokat nem lehet elhalasztani, és azonnal el kell kezdened foglalkozni velük.

 • Fontos, de nem sürgős: Ezeket ütemezd be, mivel nincs olyan sürgősségi szintjük, mint az első kategóriának. Ezek a feladatok hosszabb távú előnyökkel járnak, de nincs szükségük azonnali figyelemre. Ide tartoznak olyan dolgok, mint a tanulás, a sport, a kapcsolatok ápolása vagy az üzleti terv kidolgozása. Ezeket a feladatokat fontos elvégezni, de nincsenek sürgős határidőkhöz kötve, így egy határidőnaplóban vagy napi feladatlistában prioritás szerint írd fel őket.
időgazdálkodás sürgős és fontos feldatok
 • Sürgős, de nem fontos: Ezek a feladatok nem feltétlenül fontosak a saját céljaid szempontjából. Ilyen feladatok lehetnek például a telefonhívások, az e-mailek ellenőrzése vagy a közösségi média bejegyzések olvasása. Ezeket a feladatokat gyakran elhanyagolhatjuk vagy elhalaszthatjuk, ha fontosabb dolgokat kell elvégezni.
 • Nem sürgős és nem fontos: Ezekre a feladatokra nincs szükséged, és nem segítenek a céljaid elérésében. Nyugodtan hanyagolhatod ezeket, mert nem járnak semmilyen előnnyel, és inkább csak időrablók. Ide tartozhatnak olyan dolgok, mint a tévénézés, vagy a közösségi médiában töltött idő.
 1. Használj naptárt vagy időtervező app-ot a napi időbeosztáshoz és a határidők nyomon követéséhez.

A találkozókat, megbeszéléseket, feladatokat, határidőket egy helyen tartsd nyilván.

Néhány egyszerű és ingyenesen is használható időmenedzsment alkalmazás:

Google Naptár: A Google Naptár egy egyszerű és hatékony eszköz az időmenedzsmenthez. Ingyenesen elérhető mindenki számára, akinek van Google-fiókja. Segít az események, megbeszélések, feladatok nyilvántartásában, és lehetőséget ad értesítések beállítására is.időgazdálkodás Tony Robbins idézet

Forest: A Forest egy olyan alkalmazás, amely a felhasználók időmenedzsmentjét játékosan támogatja. Az alkalmazásban egy virtuális erdőt lehet növeszteni. Minden munkamenet elkezdésekor az „ültetés” gombra rákattintva elültetsz egy facsemetét, ami a munkamenet végére fává növi ki magát. Ha kilépsz az alkalmazásból, hogy megnézd az üzeneteket vagy más alkalmazásokat használj, a növény elpusztul.

Todoist: A Todoist egy ingyenes feladatkezelő alkalmazás, amely lehetővé teszi a feladatok és határidők egyszerű kezelését. Az alkalmazás számos funkcionalitással rendelkezik, többek között lehetőség van a címkézésre, a feladatok megjelölésére fontossági szintekkel és a befejezett feladatok követésére is.

 1. Bontsd a nagy projekteket kisebb, kezelhető feladatokra

Ez segít abban, hogy összpontosítani tudj, elkerüld a túlterheltség érzését, és láthatod az előrehaladást az út során. Ha például egy nagy anyagot kell megírnod, bontsd kisebb feladatokra, például kutatásra, vázlatkészítésre, írásra és szerkesztésre.

 1. Kerüld a multitasking-et, egyszerre csak egy feladatra koncentrálj

Bár jó ötletnek tűnhet egyszerre több feladattal zsonglőrködni, kutatások szerint a multitasking valójában csökkenti a termelékenységet és növeli a stresszt. Ehelyett koncentrálj egyszerre egy feladatra, és fordítsd minden figyelmedet arra.

időgazdálkodás Mozart idézet
multitasking statisztika
 1. Csoportosítsd a hasonló feladatokat

Csoportosítsd a hasonló feladatokat, hogy időt takaríts meg és csökkentsd a feladatról feladatra való váltáshoz szükséges szellemi erőfeszítést.

Ezt a módszert használhatod a közösségi média tartalmaid elkészítésénél is. Ahelyett, hogy naponta készítenél egy bejegyzést, csoportosítod a feladatokat, pl. hétfőn ötleteket gyűjtesz, kedden megírod a szövegeket, szerdán a fotókat gyűjtöd össze, csütörtökön beidőzíted a kész bejegyzéseket.

 1. Hozz létre rendszereket, folyamatokat

Az ismétlődő tevékenységeknek hozz létre folyamatokat. Elég csak egyszer leírnod a lépéseket, ezt követően nem kell minden egyes alkalommal azon gondolkodnod, hogy mi a következő tennivaló, vagy miről feledkeztél meg, csak a már leírt lépéseket kell követned. Egy másik előnye, hogy akkor is sok időt spórolsz ezzel a módszerrel, ha az adott tevékenységet másra bízod, csak az utasításaidat kell követnie. Lehet ez egy termék előállítása, vagy a szolgáltatásod, de alkalmazhatod a marketingben is, például egy landing oldal létrehozásánál.

 1. Ne tervezd túl magad

Tudatosítsd magadban, hogy egy nap alatt csak bizonyos mennyiségű feladatot tudsz elvégezni. Ha túltervezed magad és állandóan úgy érzed, hogy nem teljesítesz eleget, szorongani fogsz és a hatékonyságod is csökkenni fog.

Éppen ezért fontos, hogy megtervezd a napodat, és azokat a feladatokat helyezd előtérbe, amelyek valóban fontosak és sürgősek.

A túlzott feladatvállalásnak negatív hatása lehet az egészségre és a mentális állapotra is.

 Ha úgy érzed, hogy túl sok feladatod van, próbáld meg csökkenteni a terhet vagy delegálni a feladatokat másoknak, akik erre alkalmasak.

 Így hatékonyabb leszel, és könnyebben tudsz fókuszálni azokra a tevékenységekre, amelyek valóban fontosak a vállalkozásod szempontjából.

időmenedzsment statisztika
 1. Kövesd nyomon és értékeld rendszeresen a haladásodat

Az elvégzett feladatok kipipálása a teljesítésük során segít abban, hogy a kitűzött úton maradj, ugyanakkor sikerélményt is nyújt.

Megszabott időközönként nézd át a haladásodat, nézd meg, hogy hol tudsz javítani, hol kell változtatnod és szükség szerint módosítsd az időgazdálkodási stratégiádat.

II. Egészséges életmód és stresszkezelés

 1. Tarts rendszeres szüneteket

 A rendszeres szünetek segítenek feltöltődni, koncentrálni és elkerülni a kiégést. Ez jelenthet akár egy rövid sétát, egy kis nasizást vagy néhány perces meditációt.

 1. Használj pozitív belső párbeszédet

Bátorítsd és motiváld magad pozitív belső párbeszéddel és megerősítésekkel.

Könnyen elakadhatunk a nehézségek vagy kudarcok miatt, de a pozitív belső párbeszéd segíthet átvészelni ezeket az időszakokat. Figyelj arra, hogy mit értél el, ahelyett, hogy a hiányosságainkra vagy az elmulasztott határidőkre összpontosítanál.

Használj pozitív megerősítéseket, például „Büszke vagyok arra, hogy befejeztem ezt a feladatot” vagy „Képes vagyok időben és jól elvégezni ezt a munkát”. Ezek a pozitív megerősítések segítenek az önbizalom és az önértékelés növelésében is.

 1. Aludj eleget és végezz testmozgást rendszeresen

A fizikai és mentális egészségről való gondoskodás fontos az időgazdálkodás szempontjából, mivel a fáradtság és a stressz csökkentheti a termelékenységet és a koncentrációt.

A jó alvási szokások segíthetnek abban, hogy napközben produktívabb és koncentráltabb légy.

A rendszeres testmozgás javítja az általános egészségi állapotot és növeli az energiaszintet.

 1. Maradj hidratált

A megfelelő hidratáltság támogatja a mentális és fizikai teljesítőképességet, segít abban, hogy fókuszált és koncentrált maradj, és energiát ad ahhoz, hogy hatékonyan teljesítsd a feladataidat.

Amikor nem iszol elegendő vizet, könnyen előfordulhat, hogy fáradtnak és ingerlékenynek érzed magad. Ez negatív hatással van a teljesítményre, mert kimerült és fáradt állapotban nehezebb koncentrálni és hatékonyan dolgozni.

menj ki a szabadba
 1. Menj ki a szabadba

A természetben való sétálás vagy kirándulás nem csak arra ad lehetőséget, hogy kiszellőztessük a fejünket, hanem segít csökkenteni a stresszt is. Az idegrendszerünk nyugodtabb állapotba kerül, ami javítja a hangulatunkat és segít a problémák hatékonyabb megoldásában.

A szabadban való időtöltésnek sokféle módja van. Lehet sétálni, futni, kerékpározni, kertészkedni, piknikezni, vagy csak egyszerűen üldögélni. Fontos, hogy olyan tevékenységet válassz, ami számodra kellemes és élvezetes, hogy tényleg kikapcsolódást és feltöltődést nyújtson.

Már néhány perc szabadban eltöltött idő is segíthet a frissesség megőrzésében és a hatékonyság növelésében.

 1. Vezess hálanaplót

Miért vagy ma hálás? Szánj időt arra, hogy elgondolkodj azokon a dolgokon, amelyekért hálás vagy, hogy pozitív és motivált maradj.

Az emberek gyakran hajlamosak a negatív dolgokra koncentrálni, ez pedig lehangoltságot és stresszt eredményezhet. Azonban a pozitív dolgokra való összpontosítás és a hála gyakorlása javíthatja a hangulatot, az érzelmi állapotot és az általános jól-létet.

A hálanapló lehet egy egyszerű jegyzetfüzet vagy akár egy applikáció is, amely lehetővé teszi, hogy minden nap feljegyezd, hogy milyen dolgokért vagy hálás. Lehetnek ezek kis dolgok, mint például az, hogy ma reggel finom kávét ittál vagy egy barátnőd egy kedves üzenetet küldött neked, vagy nagyobb dolgok, mint például egy pozitív egészségügyi eredmény vagy az, hogy egy fontos projektet sikerült befejezned.

 1. Koncentrálj a jelen pillanatra

 Ne hagyd, hogy a jövővel kapcsolatos aggodalmak vagy a múlton való bánkódás megzavarja a munkádat. Koncentrálj a jelen pillanatra, és hozd ki a legtöbbet minden egyes napból.

A tudatosság beépítésével a napi rutinodba, hatékonyabban gazdálkodhatsz az időddel, és csökkentheted a stresszt.

Próbálj ki légzőgyakorlatokat, pozitív megerősítéseket, a tudatos meditációt, vagy a jelen pillanatra való összpontosítást, hogy visszanyerd a nyugalmadat, összeszedett légy és kontroll alatt tartsd az idődet.

meditáció produktivitás statisztika
 1. Ünnepeld meg a sikereidet

 Hajlamosak vagyunk mindig csak a kudarcokra és az elmaradt feladatokra fókuszálni, és elsiklunk a sikereink felett.

Ünnepeld meg a sikereidet, legyenek azok bármilyen kicsik is! Ez segít motiváltnak maradni és tovább fejleszteni az időgazdálkodási készségeidet.

A lényeg, hogy adjunk magunknak időt örülni a sikereinknek és élvezni az eredményeket. Ez lehet egy egyszerű dicséret önmagunk számára, például, hogy „Sikerült!”,” Megcsináltam!”, egy kis nasi, egy finom ebéd, vagy egy séta a szabadban.

 1. Légy rugalmas

Az időgazdálkodás egyéni folyamat, amelyet minden ember saját igényeihez, szokásaihoz és személyiségéhez igazít. Ami egy embernek jól működik, az másnak nem biztos, hogy ugyanolyan hatékony. Ezért fontos, hogy rugalmasak legyünk az időgazdálkodási módszereinkkel kapcsolatban, és ha valami nem működik, akkor nyitottak legyünk új megközelítések kipróbálására.

Például, ha korábban hatékonynak találtad a listakészítést, de mostanában úgy érzed, hogy nem működik, akkor érdemes kipróbálnod más módszereket, például az időblokkolást vagy a Pomodoro-technikát.

pomodoro technika infografika

Az új módszerek kipróbálása nem jelenti azt, hogy minden új dolgot be kell vezetni az időgazdálkodási rutinunkba. Fontos azonban, hogy nyitottak és kreatívak legyünk, és ne féljünk kipróbálni valami újat, ha úgy érezzük, hogy a jelenlegi módszer nem működik.

 1. Tartsd fenn a munka és magánélet egészséges egyensúlyát

Az egészséges munka és magánélet egyensúlya fontos az időgazdálkodás és az általános életminőség javítása szempontjából. Az egyensúly fenntartása segíthet a stressz csökkentésében, az érzelmi jólét javításában, valamint a produktivitás és hatékonyság növelésében.

időmenedzsment idézet

Az egészséges egyensúly fenntartása érdekében érdemes időt szánni a munkán kívüli tevékenységekre és hobbi tevékenységekre, például sportolásra, olvasásra, zenehallgatásra, barátokkal való találkozásra vagy a családdal töltött időre. Az ilyen tevékenységek segítenek a mentális és fizikai feltöltődésben, valamint az energiaszint és a koncentráció javításában, ami az egész napos hatékonyságra és teljesítményre pozitív hatással lehet.

Az egészséges munka és magánélet egyensúlyának fenntartása hosszú távon is előnyös, javítja az általános életminőséget, és hozzájárul az egészségesebb, boldogabb és kiegyensúlyozottabb életvitelhez.

 1. Ne használd a munkát a személyes problémák elől való menekülésre

Ne használd a munkát menedéknek a személyes problémáktól való menekülésre, mert ettől ugyanúgy megmaradnak. Ha nehézségeid merülnek fel, nézz szembe ezekkel. Beszélgess barátokkal, családtagokkal, vagy pszichológussal. Sportolj, meditálj, vagy végezz más szabadidős tevékenységet, ami segít megnyugodni és feltöltődni. Így a munkára is jobban tudsz majd koncentrálni, és hatékonyabb lehetsz

III. Delegálás és együttműködés

 
 1. Delegálj feladatokat, ahol csak lehetőséged van rá

Vállalkozóként korlátozott erőforrásokkal rendelkezel, de számos olyan feladat van, amit átruházhatsz alkalmazottakra, szabadúszókra vagy virtuális asszisztensekre.

 Így időt tudsz felszabadítani és a lényeges feladatokra tudsz koncentrálni.

vállalkozó statisztika
 1. Tanulj meg nemet mondani

Védd az idődet azzal, hogy nemet mondasz a nem lényeges feladatokra és kérésekre.

Válogasd meg, hogy milyen projekteket és feladatokat vállalsz el. Ha nemet mondasz a nem fontos feladatokra, több időd marad a magasabb prioritásúakra. Ha már így is el vagy havazva, a további kérésekre való nemet mondással önmagadat véded.

Az üzenetedet úgy érdemes átadnod, hogy egyértelmű legyen, hogy a feladatra mondasz nemet és nem a személyre, így nem fogsz sértőnek tűnni.

 1. Vedd körül magad pozitív emberekkel

 Vedd körül magad pozitív emberekkel. azokkal az emberekkel tölts időt, akik támogatják a céljaidat.

A körülöttünk lévő emberek nagyban befolyásolják az életünket és gondolkodásmódunkat. Ha pozitív és támogató a környezetünk, nagyobb esélyünk van nekünk is hasonló hozzáállás kialakítására.

Emellett motiváló hatással is lehetnek ránk, és segíthetnek abban, hogy átlépjük a nehézségeket és a kihívásokat és könnyebben elérjük a céljainkat.

az idő repül idézet
 1. Minimalizáld a megszakításokat

Húzz határokat és érd el, hogy tartsák tiszteletben az idődet. Különíts el meghatározott időt az e-mailek ellenőrzésére és a telefonhívások megválaszolására.

 1. Korlátozd a megbeszéléseket

A megbeszélések sok időt felemészthetnek, ezért csak a szükséges és produktív megbeszéléseket ütemezd be. Ügyelj arra, hogy fókuszáltak és hatékonyak legyenek. Szabj időkorlátokat, és ragaszkodj az előre megszabott témához.

 

 1. Kérj segítséget

Ne félj segítséget kérni, ha szükséged van rá. Akár a feladatok delegálásáról, akár tanácsadásról van szó, a segítségkérés nem a gyengeség jele, hanem bátorság és okos döntés lehet, amelynek révén könnyebben elérheted a céljaidat és javíthatod az eredményeidet.

 1. Biztosíts lehetőséget a szakmai fejlődésre és a készségek fejlesztésére

Biztosíts lehetőséget az alkalmazottaknak a szakmai fejlődésre és a készségek fejlesztésére, hogy motiváltabbak és hatékonyabbak legyenek.

IV. Technológia és automatizálás

 1. Az ismétlődő feladatok racionalizálása és automatizálása

A technológia alkalmazása lehetővé teszi az ismétlődő feladatok automatizálását, így időt takaríthatunk meg. Ilyen alkalmazások például a chatbotok vagy az automatizált üzenetküldő rendszerek, amelyek használata számos előnnyel bír a vállalkozások számára, mint például:

 • Gyorsabb és hatékonyabb válaszadás, mivel azonnal reagálnak a beérkező üzenetekre.
 • Költségcsökkentés: Az automatizált rendszerek csökkenthetik az ügyfélszolgálati és adminisztratív költségeket, mivel csökkenthetik az emberi munkaerő szükségességét.
 • 24/7 elérhetőség, így a felhasználók bármikor kérdezhetnek vagy segítséget kérhetnek.
 • Jobb felhasználói élmény, mivel az automatizált rendszerek lehetővé teszik a személyre szabott kommunikációt
 • Jobb adatgyűjtés, mivel lehetővé teszik az adatok gyűjtését és elemzését, ami segíthet a vállalkozásoknak a jobb döntéshozatalban és a felhasználói élmény javításában.
 1. Időmenedzsment applikációk használata

Az időmenedzsment applikációk használata lehetővé teszi, hogy hatékonyabbá és produktívabbá váljunk, csökkentsük a stresszt, és jobban összehangoljuk az életünk különböző területeit. Íme, néhány példa:

RescueTime: Az RescueTime egy olyan alkalmazás, amely figyeli a felhasználók tevékenységeit az okostelefonon és a számítógépen, majd jelentést készít arról, hogy mennyi időt töltöttek az egyes alkalmazásokban és weboldalakon. Az alkalmazás segít felismerni a legnagyobb időrablókat, és javaslatokat ad arra, hogy hogyan lehet hatékonyabbá tenni az időbeosztást.

Promofocus: A Pomodoro technika egy időmenedzsment technika, ami a paradicsom alakú konyhai időzítőről kapta a nevét. Az app segít hatékonyabbá tenni a munkafolyamatot, 25 perces munkablokkokat és 5 perces szüneteket használva.

TimeTune: A TimeTune egy időbeosztó alkalmazás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megtervezzék a napjukat és a hétvégéjüket.

MyLifeOrganized: Az MyLifeOrganized egy komplex, de könnyen használható időmenedzsment alkalmazás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megtervezzék az egész életüket. 

Az alkalmazás segít a felhasználóknak priorizálni a feladataikat, megtervezni az eseményeket és hatékonyan beosztani az idejüket.

20% fontos és sürgős feladatok
 1. Produktivitási eszközök és alkalmazások használata

A projektmenedzsment szoftverek segítségével a vállalkozások nyomon követik a projekteket, kampányokat, erőforrásokat és a feladatok előrehaladását a szervezeten belül. Ilyenek például:

Trello: A Trello egy könnyen használható, ingyenes projektmenedzsment alkalmazás, amely lehetővé teszi a feladatok listába rendezését, a határidők és a felelősségi körök kijelölését. A felhasználók különböző táblákat hozhatnak létre, és ezekben szervezhetik a feladatokat.

Asana: Az Asana egy egyszerűen kezelhető, felhőalapú időmenedzsment eszköz, amely lehetővé teszi a feladatok szervezését, azok priorizálását és megosztását a csapattagokkal. Az ingyenes verzióban is elérhető sok hasznos funkció.

Microsoft Project – egy olyan eszköz, amelyet a nagyobb projektmenedzsment feladatok kezelésére terveztek, az idővonal és a forráskezelés mellett egyéb funkciókat is tartalmaz, mint például a költségvetési tervezés és a projektanalízis.

Basecamp – egy olyan projektmenedzsment eszköz, amely lehetővé teszi a csapatoknak a projektmenedzsment folyamatok hatékony és egyszerű kezelését, ideértve a kommunikációt, a feladatokat, a határidőket és az időbeosztást.

 1. Az e-mailek hatékony kezelése

Az e-mailek kezelése az időgazdálkodás szempontjából kiemelten fontos, mivel a beérkező e-mailek az időnk jelentős részét felemészthetik. Az e-mailek hatékony kezelése érdekében az alábbi lépéseket érdemes megtenned:

 • Prioritások felállítása: Az e-maileket érdemes rangsorolnod fontosság és sürgősség szempontjából, és azonnal reagálnod a legfontosabb üzenetekre.
 • Csoportosítás: Az e-mailek csoportosítása segíthet abban, hogy gyorsan megtaláld a számodra fontos információkat. Az e-maileket például címkékkel láthatod el vagy mappákba rendezheted témakörök szerint.
 • Delegálás: Ha lehetőséged van rá, az e-mailekkel kapcsolatos feladatokat érdemes delegálni azoknak az embereknek, akikre a legjobban illeszkedik a feladat, és akiknek van rá idejük.
telefonhasználat statisztika
 • Használj sablonokat: Ha hasonló típusú e-maileket küldesz rendszeresen, akkor érdemes sablonokat használni, amelyeket testre szabhatsz, és újra felhasználhatsz. Ez segít abban, hogy időt takaríts meg és gyorsan válaszolhass az ügyfeleidnek.
 • Használj automatizálást: Az automatizált e-mail rendszerek, mint például a hírlevélküldő szoftverek segíthetnek abban, hogy automatikusan küldj e-maileket, amikor azok szükségesek. Például, ha egy ügyfél megvásárol egy terméket, akkor az automatizált rendszer automatikusan elküldheti a számlát és a köszönő e-mailt.
 1. Korlátozd a közösségi médiában töltött időt

A közösségi média használatának korlátozása vagy szüneteltetése segíthet az időgazdálkodás javításában, mivel az ilyen tevékenységek elvonják a figyelmünket az elvégzendő feladatokról, csökkentve a hatékonyságot és a határidők betartását.

Használhatsz időkorlátozó alkalmazásokat, mint például  a StayFocusd  Google Chrome bővítmény, amely korlátozza az időt, amelyet az egyes honlapokon, például a közösségi média oldalakon töltesz. 

Ha lejárt az általad kiszabott idő, az alkalmazás blokkolja az oldalt.

Más alkalmazások, mint például a RescueTime, segítenek a munkával töltött idő nyomon követésében és az idő eltöltésének elemzésében, hogy a felhasználók javíthassák az időgazdálkodásukat.

 

közösségi média idézet
időgazdálkodás technológia idézet
 1. Kövesd nyomon az aktuális technikákat

Az időgazdálkodás javítása érdekében érdemes az aktuális technológiákkal, eszközökkel tisztában lenni. Így lehetőségünk van a legújabb, hatékony megoldásokkal megkönnyíteni a munkát és időt spórolni.

Már hónapok óta tele van a média a ChatGPT-vel, sokan a munkájuk elvesztésétől félnek miatta, míg mások a lehetőséget látják benne, hogy sokkal rövidebb idő alatt érjenek el eredményeket. A mesterséges intelligencia mindennapjaink részévé válik, ha tetszik, ha nem. Csak rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki belőle.

Ebben a bejegyzésben 10 szuper tippet olvashatsz, arról, hogy hogyan használhatod a ChatGPT-t a marketingedben.               

 1. Használj sablonokat

Készíts saját vagy vásárolj kész sablonokat, amelyeket újra meg újra fel tudsz használni. Nem kell mindig nulláról kezdened, akár a közösségi média posztokról, videókról, email-ekről, ajánlatokról, stb. legyen szó.

 1. Készíts tervet a közösségi média felületeidhez

A közösségi média felületeid hatékony kezeléséhez készíts tartalomnaptárt, ami lehetővé teszi, hogy rendszeresen publikálj tematikus, friss tartalmat és kövesd ezek eredményességét.

Erre teljesen megfelel egy Excel-táblázat, vagy a Trello-t is használhatod. 

instagram heti tervező (1)

 1. Jelszavak tárolása

Biztos veled is előfordult már, hogy ötödször próbáltál bejelentkezni egy oldalra és azt hitted, hogy emlékszel a jelszavadra, de közben nem… Ahelyett, hogy a memóriádat edzenéd, vagy hosszú perceket pazarolnál, hogy megtaláld, hogy hova jegyezted fel a jelszavadat, használj jelszótároló app-ot, mint például a LastPass. Így csak egyetlen jelszót kell megjegyezned, kevesebbet idegeskedsz és több időd marad a fontos dolgokra.

 1. Online bevételi források

A vállalkozásod típusától függetlenül lehetőséged van online termékekkel, szolgáltatásokkal bővíteni a palettádat. Szakmai tudásodat átadhatod online tanfolyam, e-book, online csoportos coaching formájában, esetleg létrehozhatsz zárt fizetős tagsági oldalt. Vagy ajánlhatod a honlapodon, közösségi média felületeiden olyan cégek termékeit, amelyeknek van affiliate programjuk. Ezekkell részben kiválthatod a személyesen, egyénileg nyújtott szolgáltatásaidat is és időt szabadíthatsz fel. Előnyük, hogy csak egyszer kell létrehoznod, és folyamatosan bevételt termelnek.

„A legértékesebb eszközöd a kereseti képességed. A legnagyobb erőforrásod az időd.”- Brian Stacy

 1. Koncentrációs zene hallgatása

Ez a zenei stílus olyan zenei kompozíciókat foglal magában, amelyeket úgy terveztek, hogy segítsenek a hallgatóknak koncentrálni, javítják a produktivitást és csökkentik a stresszt.

A fókusz zene egyfajta háttérzene, amelyet általában csendes, monoton, ismétlődő és minimális zenei elemek jellemeznek. Ez segít a hallgatóknak a munkájukra koncentrálni, és megakadályozza, hogy a figyelmük elkalandozzon.

Számos online platform, alkalmazás és streaming szolgáltatás kínál koncentrációs zenéket, mint a Spotify, a YouTube, az Apple Music és a Focus@Will. Az alkalmazásokban általában lehetőség van a zenei stílus, a hangerő és más beállítások testreszabására, hogy a felhasználóknak a lehető legjobb élményt nyújtsák.

V. Időgazdálkodási szokások és önfegyelem

 1. Használd a 80/20 szabályt

 Koncentrálj a feladatok azon 20%-ára, amelyek az eredmények 80%-át hozzák.

A 80/20 szabály, más néven a Pareto-elv szerint az elvégzett feladatok csak egy kis része felelős az eredmények nagy részéért. Azonosítsd azokat a feladatokat, amelyek elvégzése a legnagyobb hatással van a céljaid elérésére, így hatékonyabban oszthatod be az idődet.

 1. Használd a Pomodoro technikát

A Pomodoro technika lényege, hogy 25 perces szakaszokban dolgozol, majd 5 perc szünetet tartasz. Ismételd meg ezt a folyamatot négyszer, majd tarts hosszabb szünetet.

 1. Tarts rendet

Tartsd rendben és jól megszervezve a munkaterületedet, hogy csökkentsd a dolgok keresésével töltött időt.

 1. Ne halogass

A halogatás jelentős stresszt okozhat, mivel az ember tudatában van a fennálló elmaradásnak.

keresgélés statisztika

Halogatás helyett keress olyan lehetőségeket, jutalmazási módszereket, amelyek élvezetessé teszik a cél eléréséhez vezető utat. halogatás idézet

 1. Használd a kétperces szabályt

Ha egy feladatot két perc alatt vagy annál rövidebb idő alatt el lehet végezni, akkor azonnal végezd el. Így nem halmozódnak fel a tennivalóid és a sikerélményt is növeli, mert máris egy ponttal kevesebb van a listádon.

 1. Minimalizáld a zavaró tényezőket

Amikor munka közben megzavarnak, elveszíted a fókuszt, kevésbé tudsz koncentrálni és anélkül, hogy észrevennéd máris elrepült egy értékes óra.

A zavaró tényezőknek két formája van: emberi és digitális.

Ismerd fel, ha vannak a környezetedben olyan emberek, akik állandóan az idődet rabolják, és kerüld a velük való találkozást, amennyire lehetséges. Állíts fel korlátokat, hozd a tudomásukra, hogy nem vagy mindig elérhető.

 Határozd meg azokat a tevékenységeket, amelyek felemésztik az idődet, de nem nyújtanak sok értéket, mint például a túlzott e-mail-ellenőrzés vagy a közösségi média görgetése és szüntesd meg vagy korlátozd őket, amennyire csak lehetséges.

Ez jelentheti a telefon némára kapcsolását, az e-mail és a közösségi média alkalmazások bezárását, vagy azt, hogy csendes helyen dolgozol, ahol kisebb az esélye, hogy megzavarjanak.

„Nem az a gond, hogy kevés időnk van, hanem inkább az, hogy sok időt pazarolunk el.” -Seneca

 1. Tartsd be a határidőket

Van olyan ismerősöm, akinek az órája mindig pár percet siet, azt mondta, hogy azért, mert így nem késik el a találkozókról, megbeszélésekről.

Ugyanezt a módszert használhatod például a projektek leadási határidejére vonatkozóan is. Egyszerűen csak ütemezd be néhány nappal korábbi időpontra és szabadulj meg a stressztől, az utolsó percben való kapkodástól.

 1. Dolgozz a saját belső órád szerint (ha megteheted)

Hozd ki magadból a legtöbbet, amikor a legjobb formádban vagy. Dolgozz hajnalban a legnehezebb feladatokon, ha korán kelő típus vagy és hagyd estére, ha éjjeli bagoly vagy.

Ha a legfontosabb, legnagyobb koncentrációt igénylő feladataidat akkor végzed el, amikor a legaktívabb vagy, akár meg is duplázhatod a hatékonyságodat.

A PeakTime applikáció segít abban, hogy megállapítsd, hogy mikor van naponta az a két óra, amikor a legproduktívabb tudsz lenni.

 1. Tanulj a hibáidból

Ne rágódj a hibáidon, hanem tanulj belőlük, és használd fel a tapasztalatokat az időgazdálkodási készségeid fejlesztésére (is).

Gyerekkorunkban belénk lett nevelve,hogy hibázni rossz, hogyha gyenge osztályzatot kapunk, akkor szégyellni kell  magunkat. Vállalkozóként ezt át kell értékelnünk, mert a siker csak a hibák után következik. Ahhoz, hogy bármit jól csinálj, először rosszul kell csinálnod. Ebből tudsz tanulni és a következő alkalommal már egy kicsit jobb lesz és minden egyes próbálkozással javulni fog.

 1. Ne ess kísértésbe

Kerüld el a „csillogó tárgyakat”. Biztos te is rengeteg tanfolyamot, szoftvert, más digitális terméket vásároltál már, amire nem volt feltétlenül szükséged, de amikor szembe jött veled, akkor jó ötletnek tűnt megvenni. Az internet tele van jobbnál jobb és kevésbé jó ajánlatokkal, és ember legyen a talpán, aki meg tudja védeni magát a felesleges vásárlásoktól. Akkor is, ha logikusan próbálsz gondolkodni, amikor látod, hogy fogy az idő, amíg még ezen a nagyon kedvezményes áron megveheted azt az akármit…félsz, hogy lemaradsz. Lemaradsz a legújabb titokról, amivel majd egyik napról a másikra csodákra leszel képes a vállalkozásodban…DE ezek csak csillogó tárgyak, amelyekkel a saját idődet és pénzedet pazarolod.

Ha vannak konkrét céljaid, és tudod, hogy hogyan juss el azokhoz, akkor könnyebben ellent tudsz állni a kísértésnek. Mert el tudod dönteni, hogy az az ajánlat beleillik-e a terveidbe, hogy valóban szükséged van-e rá.

 1. Alakíts ki új, jó időgazdálkodási szokásokat

Új időgazdálkodási szokásokat apró lépésekkel tudsz kialakítani. Fontos, hogy reális célokat és határidőket tűzz ki magadnak, hogy el tudd érni és fenn tudd tartani ezeket.

Ha még nem olvastad, javaslom, hogy olvasd el James Clear világhírű szokásszakértő „Atomi szokások” című könyvét, ha szeretnél a szokásaidon változtatni.

Az atomi szokások azok az apró változtatások (mint például két fekvőtámasz, egy rövid telefonhívás vagy öt perccel korábban ébredés), amire bárki képes és ezekkel lehet a legnagyobb átalakulást és hosszú távon a legnagyobb eredményeket elérni.

sikeres emberek időmenedzsment
Scroll to Top