Google Cégem fiók regisztráció és beállítás

A Google Cégem fiók egy ingyenes eszköz, amely új ügyfeleket hozhat az Ön vállalkozása számára is.

lokalis-marketing-budapest-boncata-csilla

írta Boncata Csilla

==>Mi a Google Cégem és miért fontos az Ön vállalkozása számára?

google cégem fiókEbben a bejegyzésben a Google Cégem fiók regisztrációjához, az adatlap kitöltéséhez és a beállítások elvégzéséhez szeretnék segítséget nyújtani.

Google my Business, magyarul Google Cégem fiók regisztráció és beállítás, lépésről lépésre:

Google Cégem fiók regisztráció:

Mielőtt a regisztrációs folyamatot elkezdené, érdemes ellenőriznie, hogy a vállalkozása szerepel-e a Google helyi keresőjében, illetve a Google Térképen.

 • Ha egyáltalán nem jelenik meg, akkor egyszerűen regisztrálja a céget
 • A Google Keresőbe begépelve az Ön vállalkozásának a nevét, előfordulhat, hogy megjelenik a Térképen, anélkül, hogy Ön, vagy bárki igényelte volna a Google Cégem fiókját. Ez előfordulhat abban az esetben, ha az interneten található adatok alapján a Google megjeleníti a Keresőben és a Térképen, de ahhoz, hogy az adatlapjához hozzáférjen, fotókat tudjon feltölteni, a véleményekre válaszolni tudjon, mindenképpen igazolnia kell a tulajdonát. Ebben az esetben is végig kell mennie a regisztrációs folyamaton.
 • Előfordulhat, hogy a vállalkozást már igazolták, ahhoz, hogy szerkeszteni tudja az adatlapját, szüksége lesz a Google Cégem fiók hozzáférési adataira. Ha nem tud hozzáférni az adatlaphoz, semmiképpen ne hozzon létre egy újabbat, hanem kérjen hozzáférést a létezőhöz.

google cégem fiók regisztráció 2

(A regisztrációhoz szüksége lesz egy gmail-es e-mail címre. Ha még nem rendelkezik ilyennel, akkor előbb létre kell hoznia egyet.)

A regisztrációhoz a következő adatokat kell megadni és kérdéseket megválaszolni:

1. A vállalkozás neve:

google cégem fiók regisztráció 12. Hol működik a vállalkozás – a pontos címet szükséges megadni olyan formában, ahogy mindenhol szerepel, vagy szerepelni fog (pl. ha a honlapon Attila u. 41 szerepel, itt is úgy tüntessük fel, és nem Attila utca 41)

google cégem regisztráció 3

Ellenőrizze a Térképen is, hogy helyesen jelenik-e meg a cím. Ha nem, akkor lehetősége van a jelölőt elmozdítani úgy, hogy a pontos címre mutasson.

google cégem reg 4

Ha nem a cég címén szolgálja ki az ügyfeleit, akkor be kell jelölnie az „Árukat és szolgáltatásokat nyújtok ügyfeleimnek” pontot. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha például otthonról működteti a vállalkozását, és Ön keresi fel az ügyfeleit szolgáltatásával a lakóhelyükön, vagy székhelyükön.

google cégem fiók regisztráció 4

Vagy építési vállalkozó, takarítócég, stb. esetében, amikor a konkrét munkavégzés az ügyfél által rendelkezésre bocsájtott helyszínen történik.

Ha otthonról működteti a vállalkozását, és nem szeretné, ha ez megjelenne a Keresőben, itt van lehetősége a cím elrejtésére is.

3. Ha az előző pontban megjelölte az „Árukat és szolgáltatásokat nyújtok ügyfeleimnek” pontot, meg kell jelölnie a szolgáltatási területet. Két lehetőség közül választhat: a cég helye körüli terület kilométerben megadva, vagy meghatározott területek, ahol irányítószámokat, településneveket is megadhat.

4. A következő pontban ki kell választania a vállalkozásának leginkább megfelelő kategóriát.

Saját kategóriát nem lehet létrehozni, csak a Google kategória listájából lehet választani.

A vállalkozásra leginkább jellemző kategória kiválasztására érdemes egy kis időt szánni, mert ez jelentősen befolyásolja, hogy milyen kulcsszavakra, kereső kifejezésekre jelenik meg a cég a Google keresőjében.

Ezen az oldalon a magyar nyelv és Magyarország kiválasztását követően a Google Cégem kategória lista letölthető, vagy egyszerűen kereshet a lehetséges Google kategóriák között.

5. Továbblépést követően megadhatja, hogy milyen kapcsolatfelvételi adatok jelenjenek meg a keresők előtt. A telefonszám megadásával a mobilról kereső ügyfelek egy gombnyomással felvehetik cégével a kapcsolatot, anélkül, hogy ki kellene lépniük a keresőből.

Megadhatja a már létező honlapja URL címét, de ennek hiányában arra is lehetősége van, hogy a Google Cégemben feltöltött adatok alapján létrehozzon egy ingyenes webhelyet.

google cégem kapcsolatfelvételi adatok

6. Az utolsó lépés a Google Cégem regisztrációhoz a fenti adatok kitöltése után, a vállalkozás igazolása. Ehhez a legtöbb esetben a Google egy levelezőlapot küld az ellenőrző kóddal. A levél megérkezésére általában 14 napot kell várni. Ha ennyi idő alatt nem érkezik meg, akkor még kétszer kérheti az igazoló kód megküldését.

Érdemes kétszer is ellenőrizni, hogy a cég címe helyesen került-e feltüntetésre az adatlapon, megelőzve azt, hogy hibás címre küldjék a levelet. Ha a cég ellenőrző kódjára való várakozás közben hibát, elírást észlel a címben, a cég nevében, vagy kategóriájában, ne módosítsa ezt, mert lelassítja az ellenőrzési folyamatot, várja meg, amíg a levél megérkezik.

Bizonyos esetekben az ellenőrzési folyamat gyorsan lezajlik, mert helyi vállalkozását telefonon vagy e-mail-ben is igazolni tudja.

Google Cégem fiók belépés, adatok szerkesztése, fotók hozzáadása:

Google Cégem fiók belépés:

A Google Cégem fiókba való belépés a következő linkre való kattintással érhető el: https://business.google.com/locations.

Google Cégem megjelenítés:

A hely kiválasztását követően a bal oldali menüben az Információ menüpontra kattintva láthatja, hogy a vállalkozása megjelenik-e a Google éles rendszerében. Megnézheti, hogy hogyan jelenik meg a Google Keresőben, illetve a Google Térképen:

google cégem megjelenítés

Google Cégem adatok szerkesztése, hozzáadása:

Az Információ menüpont alatt lehetősége van a vállalkozás már megadott adatainak módosítására, illetve a hiányzó adatok kiegészítésére.

 • A regisztrációkor megadott kategória mellett lehetősége van más, a vállalkozás tevékenységére jellemző kategóriák megadására.
 • A nyitvatartási idő kitöltése nagyon fontos, hogy ügyfelei mindig tudják, hogy mikor kereshetik fel az üzletet, vagy hívhatják telefonon, ha információra van szükségük.

Lehetősége van rendkívüli nyitvatartás megjelölésére is, például ünnepnapok alkalmával, vagy ha esetleg egy olyan eseményt szervez, amely miatt későbbig nyitva tartanak.

 • Az „Attribútumok” pontban a vállalkozás olyan jellemzőinek megadására van lehetőség, amelyek az ügyfelek számára fontosak lehetnek. Például, hogy van wifi, ingyenes, vagy fizetős; akadálymentesen megközelíthető a hely; aznapi kiszállítást vállal; vagy milyen típusú fizetőeszközöket fogad el.
 • A Menü/Szolgáltatások funkció olyan vállalkozások részére áll csak rendelkezésre, amelyek ételt vagy italt kínálnak, illetve egészségügyi és szépségápolási szolgáltatásokat biztosítanak ügyfeleik részére. Ebben a pontban lehetőség van az áruk/szolgáltatások felsorolására, a menü feltüntetésére az árakkal együtt.
 • A cég rövid bemutatását maximum 750 karakterben teheti meg, amelyben nem szerepelhetnek URL-címek. Érdemes a cég egyedi jellemzőit kiemelni és használni a legfontosabb kulcsszavakat, amelyekre a látogatók leginkább keresnek.
 • A Google Cégem fiók törlésére, eltávolítására is itt van lehetőség, abban az esetben, ha például a hely bezárt, nem működik:

google cégem adatlap törlése

Ha a vállalkozás más címre költözött, csak a címet kell módosítani, nem szükséges az adatlapot törölni és újat létrehozni.

Fotók hozzáadása:

 • Jó minőségű, igényes fotók hozzáadásával növelheti esélyeit, hogy még több érdeklődőt vonzzon az adatlapjára.
 • Készíthet kültéri, beltéri, illetve termékfotókat. Feltölthet címlapképet, profilfotót, vagy képeket a nyújtott szolgáltatásokról, a csapattagokról, a munkavégzésről. Készíthet videót is, amelynek segítségével potenciális ügyfelei többet megtudhatnak az Ön vállalkozásáról. A feltöltött képek png, vagy jpg formátumban tölthetőek fel, méretük 10 kb és 5 MB között lehet. A felbontás nem lehet 720×720-nál kisebb. A videók időtartama maximum 30 másodperc lehet, a felbontás legalább 720p és a fájlméret nem haladhatja meg a 100 MB-t.

Google Cégem bejegyzések létrehozása:

A bal oldali menüben a Bejegyzések menüpontra kattintva van lehetőség bejegyzések létrehozására, illetve ezek szerkesztésére. A bejegyzések egy hétig láthatóak a Google rendszereiben.

Újdonságok, események, ajánlatok és termékek kategóriában van lehetőség bejegyzés létrehozására.

A bejegyzés maximum 1500 karakter hosszú lehet és fénykép csatolására is lehetőség van.

A címhez 58 karakter áll a rendelkezésére.

Ahhoz, hogy a kívánt hatást elérje, érdemes rövid, lényegre törő és cselekvésre ösztönző bejegyzéseket írni, akár egy új termékre/szolgáltatásra, eseményre, vagy leárazásra kívánja felhívni a figyelmet.

Lehetőség van különböző cselekvésre ösztönző gombok hozzáadására is, amelynek segítségével az érdeklődők például helyet foglalhatnak, telefonálhatnak, jelentkezhetnek, online rendelhetnek, stb..

Akciók és esemény típusú bejegyzéseknél lehetőség van az időpont, vagy időintervallum megadására is.

Google Cégem bejegyzések

A statisztikai adatok segítségével nyomon követheti, hogy egy adott bejegyzés mennyire népszerű, hányan tekintették meg, hányan kattintottak rá az elmúlt 7, vagy 28 napban.

Az adatok feldolgozása 3 napot is igénybe vehet, így ezek 3 napos késéssel jelennek meg, A Bejegyzések menüpontban, az adott bejegyzésre kattintva tudja megtekinteni a statisztikai adatokat.

Google Cégem vélemények:

A Google Keresőben és Térképen, a cég adatlapja mellett jelennek meg a vállalkozás ügyfelei által megosztott Google vélemények. Ezek hasznos információkat tartalmaznak a cég tulajdonosa és a potenciális ügyfelek számára is. Érdemes nagy hangsúlyt fektetni a Google vélemények megválaszolására, ezzel is növelve a cégről, a tulajdonosokról kialakított pozitív képet.

A Google véleményeket megjeleníteni, megválaszolni a bal oldali menü „Vélemények” menüpontjára kattintva van lehetősége.

A negatív véleményeket is udvariasan megválaszolva, a vállalkozás termékei/szolgáltatásai iránt érdeklődők számára egy olyan vállalkozás képe rajzolódik ki, amelyik törődik az ügyfeleivel, tanul a hibáiból, hogy még jobb szolgáltatásokat tudjon nyújtani a jövőben.

Ha valakinek negatív tapasztalata van egy termékkel, a nyújtott szolgáltatással kapcsolatosan, sokkal nagyobb eséllyel írja le a véleményét, mint az, aki elégedett volt.

Ezért fontos, hogy az elégedett vevőket kérje meg, hogy írják le az őszinte véleményüket, ezzel segítve az érdeklődőket a döntéshozatalban.

Google Cégem vélemények kikapcsolása:

A Google Cégem fiókban nincs lehetőség a vélemények kikapcsolására.

Minden vélemény nyilvánosan, mindenki számára láthatóként jelenik meg. Google vélemény írására csak bejelentkezett felhasználók jogosultak. Az értékelés mellett a név is megjelenik.

A Google vélemény törlése, módosítása, szerkesztése csak az írója által lehetséges.

Ha úgy gondolja, hogy egy vélemény spam, nem helytálló, nem az Ön vállalkozásának a termékeit, szolgáltatásait igénybe vevő ügyfél írta, hanem például egy rosszindulatú versenytárs, lehetősége van kifogásolhatóként megjelölni. Ehhez az adott vélemény jobb felső sarkában található három ponton belül a megjelenő „Megjelölés kifogásolhatóként” elemre kell kattintani.

A Google véleményekre vonatkozó irányelveinek nem megfelelő tartalmak eltávolítását tudja ezen a módon kérni, amely többek között a következőket tartalmazzák:

„A közzétett tartalmaknak valós élményeken és információkon kell alapulniuk. A szándékosan hamisított tartalmak, a másolt vagy engedély nélkül használt fotók, a témához nem kapcsolódó vélemények, a sértő vagy személyeskedő megjegyzések, illetve a szükségtelen vagy hibás tartalmak egyaránt az irányelveink megsértésének minősülnek. Kérjük, jelentse az ilyen eseteket.”

Google Cégem statisztikai adatok:

A bal oldali menü „Statisztika” menüpontjára kattintva van lehetősége a vállalkozására vonatkozó Google Cégem statisztikai adatok megtekintésére.

Megtudhatja, hogy hányan kerestek rá a vállalkozására a Google Keresőben, illetve a Google Térképen.

Megtudhatja, hogy hányan telefonáltak, tervezték meg az útvonalat a vállalkozásáig, vagy keresték fel a honlapját.

Információkat gyűjthet arra vonatkozóan, hogy milyen kifejezésekre kerestek rá legtöbbször a keresők, akik megtekintették az adatlapját.

Megnézheti, hogy melyik fotó a legnépszerűbb, melyik feltöltött fényképre hányszor kattintottak az érdeklődők.

Az adatokat megtekintheti az elmúlt egy hétre, egy hónapra, vagy akár negyedévre vonatkozóan is.

Google Cégem segítség:

A Google Cégem fiók feltöltése, igazolása, vagy optimalizálása közben, ha elakad a Google Cégem súgó a segítségére lehet.

Ha a kérdéseire itt sem találta meg a választ, akkor kérdezhet a Google Cégem fórumon, egy hatalmas, segítőkész közösségtől.  Vagy kérhet telefonos vagy e-mail-es kapcsolatfelvételt a Google Cégem ügyfélszolgálatától.

Ha nincs ideje, kedve, energiája a Google Cégem fiókjának feltöltéséhez, optimalizálásához, de most már tudja, hogy ez mennyire szükséges és fontos a helyi vállalkozása sikeréhez, ne halogassa, lépjen velem kapcsolatba, hogy Önnek is segíthessek. Itt lokális marketing szolgáltatásainkról bővebben is olvashat.

Ajánlatunkat Google Cégem profil optimalizálására itt találja.