A legjobb időgazdálkodás könyvek a hatékonyság növeléséhez

Állandóan időhiánnyal küszködsz? Soha nincs elég időd, hogy minden feladatodat elvégezd és túlterhelt vagy? Ez az öt időgazdálkodás könyv segíthet abban, hogy végre kezedbe vedd az irányítást és megszabadulj az időhiány okozta stressztől és feszültségtől.

 Az időgazdálkodás alapjaitól a fejlett technikákig számos olyan stratégiát ismerhetsz meg, amelyekkel a leghatékonyabban használhatod ki az idődet.

5 időgazdálkodás könyv, amit érdemes elolvasnod:

1. A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása (Stephen Covey)

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb időgazdálkodással kapcsolatos könyv, amely a személyes hatékonyság és az életminőség javítására összpontosít. Ahhoz, hogy más embereket és a világot jobbá tegyük, először magunkon kell javítanunk. Ezt a célt szolgálja a kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása, amelyek a következők:

Légy proaktív: Vállalj felelősséget az életedért és a tetteidért, és döntsd el, hogyan reagálsz az eseményekre ahelyett, hogy az érzelmeid vagy a körülmények alapján reagálnál.

Kezdd a céllal: Minden projekt megkezdése előtt határozd meg a célodat  és legyen világos elképzelésed arról, hogy mit szeretnél elérni.

Törekedj arra, hogy először megértsd, majd arra, hogy megértsenek: Hallgass meg figyelmesen másokat, és értsd meg a nézőpontjukat, mielőtt megosztanád a sajátodat. Törekedj arra, hogy világosan és hatékonyan kommunikálj.

Gondolkozz úgy, hogy mindenki nyerjen: Keress kölcsönösen előnyös megoldásokat a másokkal való kapcsolataidban. Közelíts úgy a konfliktusokhoz, hogy az eredmény minden érintett fél számára pozitív legyen.

Tedd a legfontosabb dolgokat az első helyre: Fontosságuk és sürgősségük alapján rangsorold a feladatokat, és összpontosíts a célok elérése szempontjából a legkritikusabbakra.

Működj együtt másokkal: Oszd meg az erősségeidet és ötleteidet másokkal, hogy valami sokkal nagyobbat hozzatok létre, mint amit egyenként el tudnátok érni.

Fejleszd magad és törekedj az egyensúlyra: Folyamatosan fejleszd magad szakmailag és emberileg. Gondoskodj arról, hogy az életed különböző területei – a munka, a személyes élet és a szabadidő – egyensúlyban legyenek egymással.

1.A kiemelkedoen sikeres emberek 7 szokasa Stephen Covey

A 7 szokás kialakításának célja, hogy segítse az egyéneket személyes hatékonyságuk és életminőségük javításában azáltal, hogy keretet biztosít számukra a személyes növekedéshez és fejlődéshez.

Az olyan kulcsfontosságú alapelvekre összpontosítva, mint a személyes felelősségvállalás, a proaktív viselkedés és a hatékony kommunikáció, az egyének megtanulhatják, hogyan érhetik el céljaikat és élhetnek teljesebb életet.

A 7 szokás hangsúlyozza az élet különböző területeinek – köztük a munkának, a személyes kapcsolatoknak és a szabadidős tevékenységeknek – egyensúlyának fontosságát az általános boldogság és siker elérése érdekében.

Végső soron a 7 szokás célja, hogy képessé tegye az egyéneket arra, hogy kezükbe vegyék saját életük irányítását, és teljes mértékben kiaknázzák a bennük rejlő lehetőségeket.

Idézetek A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása c. könyvből:

„A szokások erőteljes tényezők az életünkben. Mivel következetes, gyakran tudattalan minták, folyamatosan, naponta kifejezésre juttatják jellemünket, és hatékonyságunkat … vagy eredménytelenségünket idézik elő.”

„A kulcs nem az, hogy rangsorold, ami a napirendedben van, hanem az, hogy a prioritásaidat ütemezd be.”

2. Hatékonyságnövelés stresszmentesen (David Allen)

David Allen Hatékonyságnövelés stresszmentesen című könyve megtanítja az olvasóknak, hogyan növelhetik termelékenységüket és csökkenthetik a stresszt egy szervezési és feladatmenedzsment rendszer segítségével.

David Allen „Getting Things Done” (GTD) technikájának lényege, hogy keretet biztosít az életünkbe érkező feladatok, kötelezettségek és információk rendszerezéséhez, hogy a legfontosabb dolgokra koncentrálhassunk, és céljainkat kevesebb stresszel és nagyobb tisztánlátással érhessük el.

Ezt úgy érhetjük el, hogy minden feladatunkat és kötelezettségünket egy megbízható rendszerben rögzítjük, minden egyes elemhez meghatározzuk a következő lépéseket, és rendszeresen felülvizsgáljuk és frissítjük a rendszerünket, hogy biztosítsuk, hogy a megfelelő dolgokon dolgozunk a megfelelő időben.

A GTD-technika egyik legfontosabb jellemzője a „tudat, mint a víz” fogalma, amely olyan lelkiállapotra utal, amelyben nyugodtak, tiszták és koncentráltak vagyunk, mint egy csendes tó, amely tükrözi a környezetét. Ha megtisztítjuk elménket a rendetlenségtől, és egy megbízható rendszert használunk feladataink és kötelezettségeink kezelésére, elérhetjük ezt a tudatállapotot, és produktívabbak és hatékonyabbak lehetünk.

Hatékonyságnövelés stresszmentesen (David Allen)

Összességében a GTD-technika lényege, hogy szisztematikus megközelítést kínál életünk irányításához, hogy a legfontosabb dolgokra összpontosíthassunk, és céljainkat tisztábban és könnyebben érhessük el.

A könyvben bemutatott technikája öt alapvető lépésből áll:

 • Rögzítsd: Az első lépés az összes feladat, kötelezettség és ötlet rögzítése egy megbízható rendszerbe. Ez vonatkozik a munkával kapcsolatos feladatoktól kezdve a személyes teendőkig mindenre.
 • Tisztázd: Miután rögzítetted az összes feladatodat és kötelezettségvállalásodat, a következő lépés az, hogy tisztázd, mit jelentenek az egyes tételek, és mit kell tenned, hogy továbblépj. Határozd meg a következő lépéseket minden egyes tételhez, és azt, hogy két perc alatt vagy annál rövidebb idő alatt elvégezhető-e.
 • Szervezd meg: A következő lépés az, hogy ezeket az információkat számodra értelmes módon rendszerezd. Hozz létre olyan listákat és kategóriákat, amelyek segítségével könnyen hozzáférhetsz és rangsorolhatod a feladataidat.
 • Gondolkodj: A negyedik lépés az, hogy rendszeresen reflektálj a feladataidra, hogy megbizonyosodj arról, hogy a legfontosabbakra összpontosítasz. Vizsgáld felül a listákat és kategóriákat és azonosítsd az átütemezésre vagy delegálásra szoruló feladatokat. Határozd meg a napi és heti prioritásokat
 • Kapcsolódj be: Először a legfontosabb tételekkel foglalkozz. Figyelj a meghatározott következő lépésekre a feladatok elvégzéséhez és továbbviteléhez, miközben rendszeresen felülvizsgálod és frissíted a rendszeredet, hogy biztosítsd, az ütemterved szerinti haladást.

Idézetek a Hatékonyságnövelés stresszmentesen című könyvből:

„Az elméd arra való, hogy ötleteid legyenek, nem pedig arra, hogy megtartsd őket.”

Ha nem fordítasz kellő figyelmet arraami felkeltette a figyelmedet,, az több figyelmet fog elvenni tőled, mint amennyit megérdemel.”

3. Tiszta öröm - A rendteremtés művészete (Marie Kondo)

Bár ez a könyv nem közvetlenül az időgazdálkodásról szól, az egyszerűsítés és a rend hozzájárul az idő hatékonyabb kezeléséhez.

Marie Kondo nemzetközileg elismert japán szervezési tanácsadó, író és televíziós személyiség. Az általa megalkotott KonMari-módszer, ami a rendrakás és lomtalanítás során használható, arra épül, hogy csak azokat a tárgyakat tartsuk meg, amelyek „örömet okoznak”, és dobjuk ki azokat, amelyek nem.

Kondo ” Tiszta öröm – A rendteremtés művészete ” című könyve Japánban és nemzetközi szinten is bestseller lett, és azóta számos további könyvet írt a rendrakás és a szervezés témájában. Kondo a Netflix „Tidying Up with Marie Kondo” című sorozatának is házigazdája, amelyben családoknak és magánszemélyeknek segít rendet tenni otthonukban a KonMari-módszer segítségével.

Tiszta öröm - A rendteremtés művészete (Marie Kondo)

A KonMari-módszer alapvető szabályai:

 • Kötelezd el magad a rendrakás mellett: Kondo úgy véli, hogy a rendrakás és a lomtalanítás nem csak egy egyszeri esemény, hanem egy folyamat, amely hosszú távú elkötelezettséget igényel. Fel kell készülnöd arra, hogy időt és energiát szánj a feladatra, és hajlandónak kell lenned arra, hogy elengedd azokat a dolgokat, amelyek már nem szolgálnak semmilyen célt az életedben.
 • Képzeld el az ideális életstílusodat: Az írónő azt tanácsolja az embereknek, hogy képzeljék el, milyen életet szeretnének élni, és ezt vegyék alapul, amikor eldöntik, mit tartsanak meg, és mit dobjanak ki. Arra bátorít, hogy arra koncentráljunk, ami örömet okoz, és engedjük el azokat a dolgokat, amelyek nem járulnak hozzá az ideális életmódunkhoz.
 • Előbb dobd ki, majd rendszerezd: KonMari módszer szerint először ki kell dobni a tárgyakat, majd rendszerezni, ami megmarad. Ez segít, hogy meglássuk, mennyi mindenünk van valójában, és könnyebben eldönthetjük, mit tartsunk meg, és mitől szabaduljunk meg.
 • Kategóriánként, nem pedig helyiség szerint tegyél rendet: Kondo azt ajánlja, hogy inkább kategóriánként, mintsem helyiségenként vagy helyiségenként tegyünk rendet. Kezdhetjük például a ruhákkal, aztán jöhetnek a könyvek, papírok és így tovább. Ez segít abban, hogy egy helyen lássuk az összes holminkat, és könnyebben eldönthetjük, mit tartsunk meg, és mit engedjünk el.
 • Kövesd a sorrendet: A szerző azt javasolja, hogy minden kategórián belül egy meghatározott sorrendet kövessünk, amikor eldöntjük, hogy mit tartsunk meg és mit dobjunk ki. Például a ruhák rendbetételénél a felsőkkel kell kezdeni, aztán jöhetnek az alsók, a ruhák, és így tovább.
 • Kérdezd meg magadtól, hogy ez örömet okoz-e: Kondo leghíresebb szabálya, hogy kérdezd meg magadtól, hogy egy tárgy „örömet okoz-e”, mielőtt eldöntenéd, hogy megtartod-e vagy megszabadulsz tőle. Ha egy tárgy nem okoz örömet, vagy nem szolgál hasznos célt az életedben, azt tanácsolja, hogy köszönd meg a szolgálatát, és engedd el.
 • Köszönd meg a tárgyaidnak: Ha hálát mutatsz a tárgyaid iránt, az segíthet értékelni azt, amid van, és elengedni azt, amire már nincs szükséged. Az írónő arra bátorítja az embereket, hogy köszönjék meg a tulajdonuknak a szolgálatukat, mielőtt kidobják őket.

Idézetek:

„Az a számodra fontos kérdés, hogy mit akarsz birtokolni, valójában az a kérdés, hogy hogyan akarod élni az életed.”

„A térnek, amelyben élünk, ahhoz a személyhez kell illeszkednie, akivé most válunk – nem pedig ahhoz a személyhez, aki a múltban voltunk.”

„A legjobb módja annak, hogy eldöntsük, mit tartsunk meg, és mit dobjunk ki, ha minden egyes tárgyat a kezünkbe veszünk, és megkérdezzük: „Ez örömet okoz?”. Ha igen, tartsd meg. Ha nem, dobd ki.”

4. Amit ma megtehetsz (Brian Tracy)

Az „Amit ma megtehetsz” című könyv gyakorlatias és megvalósítható útmutató a halogatás leküzdéséhez és a hatékonyság javításához. A könyvben bemutatott technikák alkalmazása segít az összpontosításban, a motiváció és fegyelmezettség növelésében, és nagyobb sikereket érhetünk el mind a magánéletünkben, mind a szakmai életünkben.

A könyv angol címe (Eat that frog), ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy „Edd meg azt a békát!”

A cím Mark Twain egyik idézetén alapul, ami úgy szól, hogy: „Egyél meg egy élő békát reggel, és akkor semmi rosszabb nem fog történni veled a nap hátralévő részében”. Ez egy metafora arra vonatkozóan, hogy reggel először a legnehezebb feladatot, „a békát” oldjuk meg, ahelyett, hogy halogatnánk vagy kerülgetnénk azt. Ha a legnehezebb dolgot csináljuk meg először, minden más könnyebbnek fog tűnni hozzá képest.

Brian Tracy ezt a metaforát használja arra, hogy az olvasókat arra ösztönözze, hogy a legfontosabb és legnagyobb kihívást jelentő feladataikat már a nap elején azonosítsák és oldják meg, mert ezzel növelhetik a termelékenységet, csökkenthetik a stresszt, és hatékonyabban érhetik el céljaikat.

Idézetek Brian Tracey Amit ma megtehetsz című könyvéből:

„A képesség, hogy céltudatosan a legfontosabb feladatodra koncentrálj, azt jól végezd és maradéktalanul befejezd, a kulcsa a nagy sikereknek, az eredményeknek, a tiszteletnek, a státusznak és a boldogságnak az életben.”

„Minél több időt szánsz arra, hogy tisztán lásd, mit is akarsz valójában, és mit kell tenned ahhoz, hogy elérd, annál valószínűbb, hogy el is fogod érni, méghozzá magasabb szintű teljesítményt nyújtva, mintha csak vakon belevágnál a munkádba.”

„A legértékesebb feladatok, amelyeket minden nap elvégezhetsz, gyakran a legnehezebbek és legösszetettebbek. De a haszon és a jutalom, ha ezeket a feladatokat hatékonyan és eredményesen végzed el, óriási lehet.”

5. Atomi szokások (James Clear)

Az „Atomi szokások” című könyvben James Clear megtanít arra, hogy hogyan hozzunk létre és tartsunk fenn pozitív szokásokat, amelyek sikerhez és személyes fejlődéshez vezethetnek. A könyv gyakorlatias és hatékony stratégiákat nyújt a jó szokások kialakításához és a rossz szokások megtöréséhez.

Számos gyakorlati tippet is kapunk a koncepciók valós életben való alkalmazásához, az írás pedig magával ragadó. Azonban, mint minden önsegítő könyv esetében, a stratégiák hatékonysága az olvasótól függ, hogy hajlandó-e a munkát elvégezni és a szükséges változtatásokat végrehajtani.

Az író a szokások kialakulásának folyamatát négy egyszerű lépésre bontja: jel, vágy, válasz és jutalom. Ezeket a lépéseket használhatjuk a jó szokások kialakításához, de a rossz szokások megtöréséhez is.

Ez a négy alapelv elengedhetetlen a jó szokások kialakításához és fenntartásához:

Tegyük nyilvánvalóvá – Olyan jeleket kell létrehozni, amelyek megkönnyítik, hogy emlékezzünk a szokás végrehajtására. Például a tornaruhánknak az ágy mellé tétele egy jelző, hogy reggel menjünk el edzeni.

Atomi szokasok

Tegyük vonzóvá – A szokást vonzóvá és élvezetessé kell tenni. Ha például kedvenc zenénket hallgatjuk, miközben a házimunkát végezzük, élvezetesebbé teheti azt.

Könnyítsük meg – Egyszerűsítsük le a szokás elvégzésének folyamatát úgy, hogy az könnyen kivitelezhető legyen. Például egy nagyobb szokás kisebb, könnyebben kezelhető lépésekre bontása kevésbé ijesztővé teheti azt.

Tegyük kielégítővé – A szokás végrehajtásáért jutalmazzuk meg magunkat, így az elégedettség érzetét kelti. Ha például egy feladat elvégzése után egy kis jutalomfalattal jutalmazzuk magunkat, az segít a szokás megerősítésében.

Clear hangsúlyozza annak fontosságát is, hogy a szokások kialakulásának folyamatára összpontosítsunk, ne csak a végeredményre. Arra bátorítja az olvasókat, hogy hozzanak létre olyan rendszereket és struktúrákat, amelyek megkönnyítik a jó szokások betartását, például a reggeli rutin kialakítását vagy egy szokáskövető rendszer létrehozását.

Ezeknek az elveknek a betartásával olyan szokásokat hozhatunk létre, amelyeket könnyű betartani, és amelyek segítenek céljaink elérésében.

Néhány módszer a könyvből, amelyeket alkalmazva nagyobb valószínűséggel ragaszkodunk a szokásainkhoz és érjük el a céljainkat:

 • Szokások halmozása: Ez egy új szokás hozzáadását jelenti egy meglévőhöz. Ha például el akarunk kezdeni meditálni, akkor ezt hozzáadhatjuk a meglévő reggeli rutinhoz, például a kávéfőzéshez: elkezdhetünk meditálni néhány percig, miközben amíg lefő a kávé.
 • Környezettervezés: A környezet olyan módon történő kialakítása, amely megkönnyíti a szokásaink követését. Ha például egészségesebben szeretnénk étkezni, akkor az íróasztalon egészséges nasit helyezhetünk el.
 • Kétperces szabály: Kezdjük egy olyan szokással, amely kevesebb mint két percet vesz igénybe. Ha például többet szeretnénk olvasni, kezdhetjük azzal, hogy naponta egy oldalt elolvasunk.
 • Szokáskövetés: Ez azért fontos, hogy lássuk az idő múlásával bekövetkező fejlődést. Használhatunk egy szokáskövető eszközt vagy naplót a napi fejlődésünk rögzítésére.

A kis változtatások idővel jelentős hatást gyakorolhatnak az életünkre. Ha apró, fokozatos változtatásokat hajtunk végre a szokásainkon, hosszú távon nagy eredményeket érhetünk el.

Idézetek az Atomi szokások című könyvből:

„Sokkal jobban kellene foglalkoznod a jelenlegi fejlődéseddel, mint a jelenlegi eredményeiddel.”

„A szokások az önfejlesztés kamatos kamatai.”

„Minden egyes cselekedeted egy szavazat arról, hogy milyen emberré szeretnél válni.”

Indulj el a jobb időgazdálkodás felé vezető úton, olvass el egyet vagy többet a fenti időgazdálkodási könyvek közül. Ezáltal értékes meglátásokra és technikákra tehetsz szert, amelyek segítenek optimalizálni az idődet és elérni vállalkozói céljaidat.

Ne feledd, a hatékony időgazdálkodás nem csak arról szól, hogy kevesebb idő alatt többet tudj elvégezni, hanem arról is, hogy helyet teremts az életedben azoknak a dolgoknak, amelyek a legfontosabbak.

Scroll to Top